söndag 29 september 2013

Lidingöloppet

Jag har ont idag... Vänster fotled ömmar, höger knä gör ont, baksidan på låren stramar...
Jaja, det är väl som det ska vara efter en tuff satsning som inte höll riktigt hela vägen.

De yttre förutsättningarna fanns där. Det hade inte regnat mycket sista tiden så banan var i fint skick. Jag startade långt fram i led 3 och vädret för dagen var ganska optimalt, ca 12-13°C, växlande molninghet, någon liten solglimt och lite regnstänk halvvägs.

De inre förutsättningarna var dock inte de bästa. Endast ett långpass sedan Kalmar och det vara bara på 14km, inte mycket backträning och inte mycket löpning över huvud taget faktiskt. Halsont senast veckan gjorde det inte bättre heller men jag hade en plan och ett mål att klara 2:43 i alla fall. Jag visste att det skulle bli oerhört tufft men man måste ju försöka i alla fall...

Var vid starten i god tid och såg eliten susa iväg som första startgrupp kl. 12:30. Vinnaren gick i mål på ruggigt snabba 1:35, 3m10s per km...

Startled 3 hade starttid 12:50. Värmde upp lite lätt och det kände ganska bra faktiskt. Lämnade överdragskläderna till Rose-Marie och förberedde mig för start.

Pang - och så var vi iväg. 30km terränglöpning väntade...
Lite småtrångt i början när 2000 pers på ett stort gärde ska trängas ihop på en liten bilväg. Då jag hamnade i en bra startgrupp så sprang de flesta på ganska bra så jag hade inga problem med att behöva ligga i omkörning utan kunde lugnt hålla mitt eget tempo.
Första km på 5:10, lite under det snitt på 5:25 jag behövde hålla för totaltid på 2:43. Det kändes bra och km efter km avverkades. Tog en gel och lite vatten efter 5km och sprang vidare.

Första milen gick på 54:16 och tog en gel/vatten även vid den passeringen. Efter en 12-13km började det regna lite lätt men inget som störde utan det var bara att tugga vidare. Var själv lite förvånad hur bra det kändes i kroppen. Hade lite känning i vänster fotled som jag haft hela sommaren men inget som blev värre. Vid 14km högg det till i höger knä pecis som det gjorde på mitt enda långpass sedan Kalmar och just vid 14km då också. Funderade lite på om man skulle stanna och få det omlindat men det höll sig också där och jag kunde springa vidare i ungefär samma tempo.

Andra milen gick på 54:13, hyffsat jämnt tempo. Framme vid Grönsta-backen och nu började den sista tuffa milen. Höll tempot även nästa 2km men sedan tog jag tvärslut. Gick nu uppför alla backarna och lufsade så sakta nerför. Jag behövde ligga runt 5min/km för att klara måltiden. Insåg dock ganska snabbt det orimliga i det och släppte det primära tidsmålet. Nu var det bara att försöka komma in under 3h som gällde. Det skulle inte bli några större svårigheter trodde jag men när km-tiderna närmade sig 7min och även mer än så så fick jag verkligen pressa mig sista biten för att hinna.

Vid sista vätskekontrollen blev det en mugg cola och oroliga blickar på klockan som oroväckande snabbt närmade sig 3h. Kände igen mig nu och visste att grymma Karins backe närmade sig och då var det 2km kvar, sedan lite småbackar innan nerförsbacken in mot mål.
Äntligen kom skylten med 1km kvar och jag fick lägga in ett sista ryck för att klara 3h. Lite upp och ner och sedan nerför och svängen in mot upploppet. Härlig känsla att se målet och klockan som precis tickade över på 2:59, jag skulle klara 3 timmar. Spurtade i mål på 2:59:13.

En tuff satsning som höll i 22km, men det var ett gott försök och får väl ändå vara nöjd med ett nytt personbästa med ca 5 minuter.





 

2 kommentarer:

  1. Grattis till ett väl genomfört lopp. Man måste ju spänna bågen, ibland håller det ibland inte men Sub 3h är respekt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tommy. Ja, precis, det var ett försök i alla fall.

      Radera